energie prestatie certificaat

Wenst u als eigenaar, uw woning te verkopen of te verhuren dan heeft u een EnergiePrestatieCertificaat of kortweg EPC nodig.


wanneer

Vanaf 1 november 2008 is het Energieprestatiecertificaat verplicht bij de verkoop van huizen en appartementen. Vanaf 1 januari 2009 is het Energieprestatiecertificaat ook verplicht bij de verhuur van huizen en appartementen.
Een Energieprestatiecertificaat is verplicht bij verkoop of verhuur van bestaande woongebouwen. Indien het woongebouw onderverdeeld kan worden in verschillende wooneenheden (woningen, appartementen en/of studio's) dan is een apart EPC per wooneenheid verplicht. Studentenhuizen met een gezamenlijke woon- en badkamer zijn een uitzondering op deze regel en moeten wel als compleet woongebouw gezien worden.


WAT

Een Energieprestatiecertificaat zorgt er voor dat de consument in een enkele oogopslag informatie krijgt over het energieverbruik van een woning. Bij de aankoop van een woning is het belangrijk om te letten op het energieverbruik, aangezien deze kosten van huis tot huis sterk kunnen verschillen.


inhoud

Het Energieprestatiecertificaat voor woningen lijkt op energielabels van huishoudelijke apparaten als afwasmachines en wasdrogers. De energiescore wordt op het Energieprestatiecertificaat aangeduid op een kleurenbalk welke in één opslag weergeeft hoe energiezuinig de woning is. De kleurenbalk loopt van groen (energiezuinig) naar rood (energieverslindend). Op het Energieprestatiecertificaat staat ook de energiescore (kengetal) die de woning behaalt en wie het rapport heeft opgesteld.
De energiescore wordt berekend op grond van kenmerken van de woning, zoals de kwaliteit van woningisolatie, de zuinigheid van installaties en de aanwezigheid van zonnepanelen en zonneboilers. Omdat de energiescore het energieverbruik per vierkante meter woonoppervlak per jaar weergeeft zijn woningen (groot en klein) goed met elkaar te vergelijken.
Verder geeft de energiedeskundige op het Energieprestatiecertificaat aan welke energiebesparende maatregelen genomen kunnen worden om de woning energiezuiniger te maken. Hierbij valt te denken aan isolatie van bepaalde ruimtes of een zuinigere cv-ketel.


uitvoerder

Alleen erkende energiedeskundigen type A mogen een Energieprestatiecertificaat toekennen. Deze deskundigen hebben jarenlange expertise op het gebied van energie en zij hebben een speciale opleiding moeten volgen om Energieprestatiecertificaten te verstrekken. Mijn erkenningsnummer is EP11527.aanvrager

Bij de verkoop van een woning is het de verkoper die een Energieprestatiecertificaat dient te laten opmaken. Het originele EPC wordt overhandigd aan de verkoper die het bij de verkoop van de woning overdraagt aan de koper.
Bij de verhuur van een woning is het de verhuurder die een Energieprestatiecertificaat dient te laten opmaken. Het originele EPC wordt overhandigd aan de verhuurder die op zijn beurt een kopie van het EPC overhandigt aan de verhuurder


geldigheid

Het Energieprestatiecertificaat is tien jaar geldig, ook als het gebouw ondertussen opnieuw verkocht of verhuurd wordt. Na het verstrijken van de geldigheidsduur dient er bij de verhuur van een woning enkel een nieuw EPC opgemaakt te worden als er een nieuwe huurder in de woning trekt. Bij stilzwijgende verlenging van het huurcontract is dat niet nodig. Als u energiebesparende investeringen hebt gedaan in de woning, is het als verhuurder of verkoper interessant om een nieuw EPC te laten opmaken. De woning krijgt dan immers een betere score en wordt daardoor interessanter op de markt. Als u bij de bouw van uw nieuwe woning een Energieprestatiecertificaat-bouw ontvangen hebt (verplicht vanaf 2006), dan kunt u dit gedurende de geldigheidsduur gebruiken bij de verkoop of verhuur van uw woning.


procedure

Een energiedeskundige type A komt eerst ter plaatse de woning inspecteren. Hij kijkt daarbij naar het dak, de muren, de vloer, de ramen, de deuren, de gebruikte isolatiematerialen, de verwarmingsinstallatie ... Daarna stopt de energiedeskundige alle gegevens in een speciaal softwareprogramma om de energiescore te berekenen en het EPC op te maken. Hij ondertekent dan het EPC en overhandigt het aan de eigenaar van de woning. De opmaak van een EPC neemt gemiddeld ongeveer een halve dag in beslag.

Het bezoek ter plaatse kan vlotter verlopen door volgende gegevens ter beschikking te stellen:
- (as-built)-plannen van het gebouw
- facturen van aannemers, bouwmaterialen, isolatiematerialen, verwarmings- en sanitaire installaties
- technische documentatie van verwarmingsinstallaties
- chronologische foto’s van het bouwproces
- lastenboeken en meetstaten
- EPB certificaten
- alle nuttige info van het gebouw op zich (zoals bvb het bouwjaar,… )Free Hit Counter
Free Hit Counter

© 2011 DWS Architect - ontwerp & ontwikkeling PERFECT PIXEL